Болезнени компромиси ще се необходими от всички, обяви германският канцлер Ангела Меркел преди тежките преговори, които завършиха с ново коалиционно споразумение между консерваторите и социалдемократите. Тя беше права, съобщава ДПА.

Агенцията представя какво спечелиха и загубиха партиите от сключеното между тях коалиционно споразумение.

Социалдемократите в Германия остават без лидер

Социалдемократите в Германия остават без лидер

Новината идва часове

ДПА отбелязва, че коалиционното споразумение носи белега на Германската социалдемократическа партия в много пасажи - от оптимистични преговори за Европа до планове за бъдещи инвестиции на федералното правителство и по-големи разходи за образование. Също така партията получи общо 6 министерски кресла, включително и ключовите министерства на финансите, външните работи и труда и социалните дейности.

Остава да се разбере дали това ще е достатъчно за членовете на партията, за да одобрят сделката.

Разбраха се за сформиране на голяма коалиция в Германия
Обновена

Разбраха се за сформиране на голяма коалиция в Германия

Консерватори и социалдемократи пак ще управляват заедно

Но социалдемократите трябваше да отстъпят в три ключови области за тях. Първо, ограниченията върху трудовите договори няма да бъдат премахнати напълно. Второ, остава под въпрос придвижването към едностепенна система на здравно осигуряване и прекратяване на двустепенната система на държавно и частно здравно осигуряване. Трето, не са изпълнени цялостните искания на социалдемократите относно обединяването на разделените бежански семейства.

Първо и преди всичко Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел отново може да формира коалиция, ако членовете на социалдемократите одобрят договореното споразумение. Християндемократите успяха да договорят минимален праг на пенсиите. Също така партията успя да договори ангажимент за балансиран бюджет.

Но консерваторите трябваше да пожертват много министерски постове. Партията изгуби министерствата на финансите и вътрешните работи, макар че взе икономическото ведомство.

Лидерът на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер получи прякора Господин горен лимит във връзка с исканията на партията за ограничаване на бежанския поток. Той успя да убеди християндемократите да направят компромис. Християнсоциалният съюз успя да изпълни ключово искане, макар и в редуцирана форма, свързано с увеличение на пенсиите на тези жени, които не са имали възможност да работят - "пенсионираните майки". Партията получи три по-малки министерски кресла. Зеехофер, който скоро ще подаде оставка като премиер на Бавария, ще получи суперминистерска позиция, която включва три министерства, включително на вътрешните работи.

Но Християнсоциалният съюз трябваше да отстъпи от първоначалното си искане за горна граница на приетите бежанци. Искането за национален референдум също не се споменава в споразумението, което е от повече от 170 страници.