Законодателите в американския щат Калифорния прокараха важен законопроект, който ще затрудни компании като Uber и Lyft да класифицират работници като независими контрактори вместо като служители, информира "Ройтерс".

Проектозаконът ще позволява на работниците в икономиката с временно заети да получават ваканция и болничен.

Няколко кандидати за президент на САЩ от Демократическата партия подкрепят мярката, включително американските сенатори Елизабет Уорън от Масачузетс, Бърни Сандърс от Върмонт и Камала Харис от Калифорния.

Компании и групи в така наречената "Gig Economy" (Икономика на краткосрочни договори - Бел. ред.), които предимно разчитат на временно наети служители, остро разкритикуваха проектозакона.

През миналата седмица Uber и Lyft предложиха да се проведе референдум в Калифорния през следващата година и новите законодателни промени да не обхващат шофьорите на такива платформи за споделено пътуване.

Uber, Lyft и фирмата за доставки DoorDash, които разчитат на временни служители, отделят 90 милиона долара за допитване през ноември 2020 г., което предвижда изключването им от закона.

Законопроектът AB5 беше прокаран с 29 срещу 11 гласа в щатския сенат. Губернатор Гавин Нюсъм се очаква да се подпише под законопроекта скоро, с което ще се превърне в закон.

Според новите мерки, които ще влязат в сила от 1 януари, работниците трябва да бъдат наемани като служители, а не като временно заети, ако компания упражнява контрол върху тях при изпълнението на задачите и тяхната работа е част от основния бизнес на компания.