Камарата на представителите на САЩ ще гласува законодателство на Републиканската партия за отмяна и замяна на Закона за достъпно здравеопазване (Affordable Care Act или наричан още "Обамакеър") на бившия президент Барак Обама, съобщава АП.

Републиканците ще се опитат да изпълнят седемгодишното си обещание, което им помогна да спечелят контрола над Конгреса и Белия дом.

Но обявеното вчера вечерта решение от лидерите на Републиканската партия носи изключително голям политически риск, тъй като законопроектът може да не бъде прокаран в Сената.

"Ние ще приемем този законопроект", закани се лидерът на мнозинството в долната камара Кевин Маккарти, републиканец от Калифорния.

По-рано тази година лидерите на републиканците бяха принудени да оттеглят законопроекта заради липсата на достатъчно гласове в подкрепа на промените.

Решението на лидерите на Републиканската партия да се опитат да приемат новия законопроект показва увереност в редиците на партията. Обаче евентуален провал би бил катастрофален за републиканците, отбелязва световната осведомителна агенция.

Белият дом агресивно притиска лидерите в камарата да действат.

Демократите са безкомпромисни и отново ще блокират законопроекта.

Ако републиканците прокарат законопроекта, анализи на Конгреса разкриват, че още 24 милиона американци ще останат без здравно осигуряване до 2026 г., включително 14 милиона през следващата година.