С 52 гласа "за", 29 - "против" и два - "въздържали се" сенатът в Канада легализира марихуаната, съобщава Си Би Ес.

Медията отбелязва, че по този начин Канада стана първата страна от Г-7, която предприема подобна стъпка. Очаква се между 8 и 12 седмици законът да влезе в сила.

Премиерът Джъстин Трюдо приветства решението на сенаторите. Той посочи, че със стъпката се удря криминалния бизнес, който е печелил от търговията с марихуана.

Все пак в закона влязоха стриктни регулации, които имат за цел да попречат на мафията да влезе в легалния бизнес по отглеждането на канабис. Правителството трябва да създаде публичен регистър и да не допуска офшорни капитали в отглеждането на "тревата". Освен това се слагат строги регулации пред рекламата на марихуаната.

Легализирането на марихуаната е предизборно обещание на Джъстин Трюдо от 2015 г. Самият премиер призна, че е пушил трева с приятели "пет или шест пъти", включително и докато е бил депутат.

Канада легализира медицинската марихуана преди близо две десетилетия. Цялостната забрана за употреба на канабис, която трябва да отпадне от 1 юли, е наложена през 1923 г.

Според законодателството канадците на възраст над 18 г. ( 19 г. в някои региони) ще могат да купуват по 1 грам марихуана за 10 канадски долара от частни или държавни специализирани магазини.

Притежанието на марихуана за лична употреба е ограничено до 30 грама.