Канада е сключила споразумение с авиокомпании, за да може да прибере гражданите си, каза премиерът Джъстин Трюдо.

Първият полет на Air Canada до Мароко е за този уикенд, заяви Трюдо на пресконференция. Планирани са и полети за Перу и Испания. Правителството ще плати допълнителните разходи, за да върне хората в страната, каза той.

В отделен брифинг за медиите министърът на външните работи Франсоа-Филип Шампан заяви, че правителството ще даде до 5000 долара на всеки канадски гражданин, блокиран в чужбина, за да закупи самолетен билет за вкъщи или да остане на мястото си удобно по време на пандемията на коронавирус. "Няма да е възможно да се гарантира завръщането на всички канадци", предупреди той.

Канада затвори границите

Канада затвори границите

Международните полети ще кацат на четири летища

Трюдо заяви, че Канада е в силна фискална позиция и има възможност да вложи повече капитал в икономиката, ако е необходимо. По-рано тази седмица неговото правителство представи пакет от 82 милиарда долара (57 милиарда долара), за да смекчи икономическия удар. Това може да доведе до бюджетен дефицит за Канада от над 100 милиарда долара тази година.

В петък Трюдо заяви, че над 500 000 души, или около 2,5% от работната сила, са безработни заради кризата и се предполага, че нацията вече е в дълбока рецесия.

Страната вече затвори границите си. 

Самият премиер обяви, че е в карантина ни ще работи временно в изолация, тъй като съпругата му е сред далите положителна проба за коронавирус. 

Болните в Канада са 1087, а 13 други са починали.