Кандидатите за държавен глава на Франция влязоха в спор за предложението на Еманюел Макрон за пенсиониране на 65 години. В момента възрастта за пенсиониране е 62 години. Според екокандидата Яник Жадо това е мярка за социална несправедливост и презрение към трудолюбивите хора във Франция, пише le monde.

"Ние сме страна, в която работата на възрастните се третира много, много лошо. Ние сме една от страните с най-ниски нива на активност за възрастните хора, казва той. Кметът на Париж и кандидат Ан Идалго настоя за социален диалог. Кандидатът-социалист предлага да се увеличи присъствието на служители в съветите на директорите във фирми с над 1000 служители. Тя иска ръст на заплатите в сферата на образованието, здравеопазването, социални грижи.

Като абсолютен скандал кметът на Париж определи предложението на Макрон за вдигане на пенсионната възраст. Това ще засегне тези, които изпитват трудности и умират преди да навършат 62 години, смята Идалго. Тя предлага минималната пенсия да стане 1200 евро.

Макрон се кандидатира за втори мандат през март

Макрон се кандидатира за втори мандат през март

Стартира кампанията си с предизборен митинг в Марсилия