Капсулата SpaceX Dragon напусна Международната космическа станция (МКС) и се завърна на Земята. Изпробван е топлинният щит, който предпазва от високите температури на повторно навлизане в атмосферата, съобщава БиБиСи.

Четири парашута приводниха капсулата на около 450 км от Кейп Канаверал, Флорида.

Мисията без хора на борда, а само манекен, покрит със сензори, е проведена според предвидения сценарий.

SpaceX Dragon поставя основите на американската космическа агенция (НАСА) да одобри превозно средство за полети с екипажПървият от тях може да е още през юли, въпреки че не бива да е изненада, ако тази дата е след лятото, тъй като инженерите работят над анализите след полета.

Собственикът на капсулата, изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск изрази известно безпокойство, как капсулата ще се справи с повторното навлизане в атмосферата, като се има предвид, че топлинният щит има малко неправилна форма, която може да доведе до нестабилност при свръхзвукови скорости.

Не откакто Америка не успява да изпрати собствените си астронавти в орбита, трябваше да разчитат на Русия и нейния кораб "Союз", който излита от космодрома Байконур в Казахстан.

НАСА се надява да сложи край на това почти осемгодишно забавяне с възможностите с въвеждането на две нови търговски транспортни системи.

НАСА купува повече полети със Союз за непрекъснат достъп до МКС

НАСА купува повече полети със Союз за непрекъснат достъп до МКС

Към момента "Роскосмос" е единствен източник за тези услуги

Както SpaceX, агенцията финансира и Boeing, за да произведе собствена капсула, наречена Starliner. Планирано е превозното средство да има демонстрационен полет през април или скоро след това.

В крайна сметка НАСА ще закупува места в капсулите, за да отведе астронавтите си на МКС. Но търговският характер означава, че компаниите ще могат да продават и возят други клиенти.

Без съмнение ще включват космически агенции на други нации, но може и някои частни космически компании и лица

НАСА вече е избрала първите си астронавти, които ще летят на борда на SpaceX Dragon с екипаж. Боб Бенкен и Дъг Хърли са заети с екипа на SpaceX, научавайки всичко за работата на капсулата и какво да правят, ако има извънредна ситуация.

Един от проблемите, които биха могли да възникнат, е проблем на ракетата-носител по време на извеждане в орбита.

Екипът планира да използва кацналия SpaceX Dragon и да го използва на друга ракета от космическия център Кенеди.

Минута след излитането ще бъде заповядано умишлено прекратяване, за да се изпита максимално аеродинамичното налягане.

Ако капсулата може стабилно да се отдели аварийно при такива обстоятелства, тогава ще може да се справи с отделяне във всеки етап от полета.

Както и при настоящата демонстрация, никой няма да бъде на борда за този опасен тест.