Бившият ръководител на босненските сърби Радован Караджич не се признава за виновен.

Пред заседанието на трибунала в Хага той отхвърли обвиненията за геноцид и етническа чистка пред 90-те години в бившата вече Югославска република.
Караджич заяви, че действията му са били продиктувани единствено от желанието да защити сърбите от терора.

Съдебният процес срещу Радован Караджич бе възобновен вчера, след като той бе арестуван на 21 юли 2008 година в Белград след 13 години укриване от властите и от международното правосъдие.

В защитната си реч Караджич назова войната за независимост на Република Сръбска на територията на Босна и Херцеговина „справедлива и свещена", а според думите му вината за разразяване на конфликта е изцяло на мюсюлманите.

Пред трибунала Караджич обстойно припомни някои епизоди от нападението над сръбската сватба в Сараево на 5 април 1992 година.
Според него именно в следващите нощи терорът на бошнаците се е разразил с пълна сила, а полицията не е оказвала никаква помощ и защита.

В тези часове в Сараево беше страшно да си сърбин", каза Караджич. По думите му Сараево не е бил в този момент под „обсада" а е бил „разделен".
В днешната си реч Радован Караджич не даде своята оценка на случилото се в Сребреница.

До този момент Караджич бойкотира и по всякакъв начин отлага стартиранетона процеса. На бившия психолог на сараевския футболен клуб са предявени 11 обвинения, пет от които са за военни престъпления, а четири за престъпления против човечеството. Две обвинения са за геноцид.

Жертви на войната в Босна, приключила през ноември 1995 година с Дейтънското споразумение, станаха около 100 000 души. По-рано месни историци говореха за 250 000 загинали.

Босна и Херцеговина, една от шестте републики с състава на бивша Югославия, обяви независимост през февруари 1992 година. Половината от нейното население са мюсюлмани, около 40% са сърби и 19 са хървати. Като отговор на резултатите ето гласуването босненските сърби провъзгласиха създаването на Република Сръбска, президент на която от 1992 до 1995 година беше Караджич. Според Дейтънското споразумение Република Сръбска влезе в състава на Босна и Херцеговина, съхранявайки обаче широката си автономия.