Консервативните политически съюзници на Никола Саркози и неговата съпруга се обединиха в защита на бившия френски президент, след като съдът го осъди за корупция, но неговите леви врагове приветстваха присъдата, заявявайки, че е изпълнено правосъдието, пише "Ройтерс".

В понеделник парижки съд постанови, че 66-годишният Саркози се е опитал да подкупи съдия и да упражнява влияние в замяна на поверителна информация за разследване на финансите на кампанията му през 2007 г.

Президентът на Франция от 2007 до 2012 г. бе осъден на три години затвор, условно за две, въпреки че е малко вероятно да прекара време зад решетките.

Саркози, който отрича неправомерни действия и се очаква да обжалва, остана нетипично мълчалив след присъдата, но Карла Бруни-Саркози заяви, че е уверена, че съпругът й в крайна сметка ще бъде оправдан.

"Борбата продължава, истината ще излезе наяве", коментира бившият супермодел.

Саркози все още има влияние върху старата си дясноцентристка партия, която сега е известна като Les Republicains (LR), а партийците бързо потвърдиха дългогодишното си мнение, че поредица от криминални разследвания срещу него са политически мотивирани.

ежестта на присъдата е несъразмерна и показателна за съдебния тормоз от и без това силно оспорвана институция", каза Кристиан Жакъб, лидер на партията LR.

Някои лоялисти на Саркози се надяваха, че той може да бъде убеден да се откаже от политическото си пенсиониране и да се кандидатира отново за президент при гласуването през следващата година, но присъдата унищожи този стремеж.

Саркози осъден на година затвор плюс две години условно

Саркози осъден на година затвор плюс две години условно

Присъдата може да бъде обжалвана

В продължение на десетилетия корупцията във френската политика е често срещана, макар че често остава безнаказана, твърдят коментатори.

Консервативният предшественик на Саркози, покойният Жак Ширак, бе признат за виновен в корупция през 2011 г. Министър-председателят на Саркози Франсоа Фийон бе осъден миналата година през юни за присвояване на средства в скандал, който опропасти собствената му кандидатура за президент през 2017 г. Фийон обжалва присъдата си.

Победата на президента Еманюел Макрон през тази година е отчасти бунт срещу политиката и политическия елит, откъснат от избирателите.

Макрон не е реагирал на присъдата в понеделник и повечето министри в неговото правителство, дясноцентристи, също мълчат.

Единственият, който се изказа е вътрешния министър Джералд Дарманин, бивше протеже на Саркози. "Всички знаят привързаността и уважението, което изпитвам към Никола Саркози, който бе велик президент и който в тези трудни времена има моята приятелска подкрепа".

Някои от политическите противници на Саркози не мълчат. "Саркози е осъден. Справедливост за всички", е заглавието на първа страница на вестник Liberation във вторник.

Ерик Пиоле, кмет от Зелената партия на Гренобъл, коментира, че "присъдите трябва да бъдат изпълнени. Неприлагането на присъди е същото като безнаказаността."

Саркози ще обжалва присъдата си за корупция

Саркози ще обжалва присъдата си за корупция

Присъдата била "изключително тежка" и "напълно необоснована"