Бившият френски президент Никола Саркози ще обжалва присъдата си за корупция и търговия с влияние, след като по-рано днес той беше осъден на три години затвор, от които една година ефективно и две години условно. Това обяви адвокатката му, цитирана от "Франс прес".

Адвокатката на Саркози Жаклин Лафон нарече присъдата "изключително тежка" и "напълно необоснована и неоправдана", като добави, че бившият президент бил "спокоен, но решен да продължи да доказва невинността си".

Саркози осъден на година затвор плюс две години условно

Саркози осъден на година затвор плюс две години условно

Присъдата може да бъде обжалвана

Ако присъдата бъде потвърдена, Саркози ще се превърне във втория президент в съвременната френска история след Жак Ширак, осъден за корупция, и първият, получил затвор ефективно.

Съдът по-рано днес поясни, че Саркози ще има възможност да поиска задържане под домашен арест с използването на електронна гривна при окончателно влизане на присъдата в сила.

Срещу Саркози беше заведено съдебно дело по обвинения в опит за подкуп на френския магистрат Жилбер Азибер, като му предложил добре платена работа в Монако в замяна на поверителна информация за хода на криминално разследване на незаконното финансиране на предизборната му кампания от френския козметичен гигант L'Oreal и по-конкретно на неговия тогавашен шеф Лилиан Бетанкур.

В процеса прокуратурата искаше четиригодишна присъда, от която две години условно.