Бившият председател на Nissan Карлос Гон остава в ареста до 11 януари. Японски съд взе решение за удължаване на мярката с 10 дни, предаде "Ройтерс".

Гон трябваше да излезе от ареста след 1 януари.

Агенцията уточнява, че източник от съда не е бил открит за коментар. 

Припомняме, че японската прокуратура повдигна обвинения на Гон за финансови злоупотреби и недостатъчно отчитане на заплатата му за период от пет години.

Прокурорите са обвинили и компанията във връзка с делото. Гон бе арестуван първоначално през ноември. Адвокатите му твърдят, че обвиненията са невалидни, защото не се отнасят до неговата заплата, а до бъдещи плащания, които се очаква да получи след пенсиониране. От Nissan коментират, че ситуацията е "изключително сериозна".

Бившият председател на Nissan получи обвинения за финансови злоупотреби

Бившият председател на Nissan получи обвинения за финансови злоупотреби

Ако бъде осъден в Япония, може да получи до 10 години затвор и глоба до 6,2 млн. долара

Nissan и Mitsubishi освободиха Гон от председателското място след ареста, но Renault не го направи, заявявайки, че той ще остане председател и изпълнителен директор, но назначава временно зам.-изпълнителен директор, който да поеме управлението на фирмата.

Източници, близки до Гон твърдят, че обвиненията са "клинично планирана работа с брадви" и са насочени към възстановяване на баланса на властта в автомобилния съюз.

Самият Гон отрича обвиненията.