Японската прокуратура повдигна обвинения на бившия председател на Nissan Карлос Гон за финансови злоупотреби и недостатъчно отчитане на заплатата му за период от пет години, съобщава БиБиСи.

Прокурорите са обвинили и компанията във връзка с делото. Гон бе арестуван първоначално през ноември. Адвокатите му твърдят, че обвиненията са невалидни, защото не се отнасят до неговата заплата, а до бъдещи плащания, които се очаква да получи след пенсиониране. От Nissan коментират, че ситуацията е "изключително сериозна".

"Предоставянето на фалшиви данни в годишните отчети сериозно накърнява Nissan на пазарите на ценни книжа, а компанията изразява най-дълбокото си съжаление", обяснява компанията.

Ако Гон бъде осъден, той може да получи до 10 години затвор и глоба до 6,2 млн. долара, според японския регулатор, Комисията за надзор на ценните книжа и борсите.

Първоначално прокурорите заявиха, че Гон и главният изпълнителен директор Грег Кели, който също е обвинен във финансови злоупотреби, са смятали да отчетат по-малко заплащане на Гон от 2011 до 2015 г., но новите обвинения от днес твърдят, че са направили същото от 2016 г. до 2018 г.

От 2010 г. насам японските фирми са длъжни да разкриват заплатите на ръководители, които печелят повече от 888 000 долара.

Председателят на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi арестуван в Япония

Председателят на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi арестуван в Япония

Той е арестуван след разпит в прокуратурата в Токио заради недекларирани доходи

64-годишна Гон е роден в Бразилия, познат като убиецът Le Cost заради неговия радикален подход към преструктурирането, е архитект на съюза Renault-Nissan, който включва Mitsubishi през 2016 г.

Френският автомобилен производител Renault бе смятан за доминиращ партньор поради 43% дялово участие в Nissan, въпреки че продава по-малко автомобили. Акциите на Nissan в Renault са само 15%.

Източници, близки до Гон твърдят, че обвиненията са "клинично планирана работа с брадви" и са насочени към възстановяване на баланса на властта в автомобилния съюз.

Правителствата на Япония и Франция настояват, че съюзът на компаниите, който е произвел 10 милиона автомобила през миналата година, трябва да се запази, голяма част от директорите на Nissan се чувстват неудобно от властта, която има Renault и концентрацията й в ръцете на Гон.

Nissan и Mitsubishi освободиха Гон от председателското място след ареста миналия месец, но Renault не го направи, заявявайки, че той ще остане председател и изпълнителен директор, но назначава временно зам.-изпълнителен директор, който да поеме управлението на фирмата.