Председателят на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон е арестуван в Япония, пише Yomiuri Shimbun.

Той е арестуван след разпит в прокуратурата в Токио заради недекларирани доходи.

Nissan Motor Co. изрази намерение да го уволни. Компанията, която се води от 64-годишния Гон, обяви, че има доказателство за сериозно нарушение след проведено вътрешно разследване, продължило няколко месеца. Производителят на автомобили добави, че председателят е използвал активи на компанията за лични нужди. Става въпрос за милиони долари.

Според източници Грег Кели - един от членовете на съвета на директорите на Nissan Motors Co., също е задържан по подозрение в подпомагане на Гон да укрие парите. Двамата са присвоили 44,21 милиона долара от 2011 г. до 2016 г. 

Гон е един от най-успешните мениджъри в автомобилната индустрия. Той е част от Renault от над 20 години. Гон е в основата на изграждането на алианса Renault-Nissan, който се разшири (през 2016 г. бе добавена и Mitsubishi) и преживя изключителен разцвет под негово ръководство. Постепенно обединението се превърна в един от най-големите производители на коли в света.

Гон, който в един момент държеше цялата власт в алианса, постепенно се оттегля от ръководните роли. Той първо напусна поста изпълнителен директор на Nissan, а през следващите 2-3 години се очакваше да направи същото и в Renault. Двете компании искат да се слеят или да измислят алтернативен механизъм за засилване на партньорството си, пише Money.bg.

След обявяването на новината акциите на Renault S.A. се сринаха с повече от 12% (12.39% за €56.54) - най-ниското ниво за повече от 4 г.