Джаред Къшнър, топ съветник и зет на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише, че четири пъти е участвал в срещи с руснаци, но отрича да е сътрудничил с тях с цел подпомагане на Тръмп да спечели президентските избори през ноември 2016 г.

По време на изслушване днес в Конгреса във връзка с разследването на руската сага Къшнър планира да разкрие подробности за четирите срещи с руски представители по време на предизборната кампания и през преходния период, включително една среща с руски адвокат, уредена от Доналд Тръмп-младши. Но той категорично отрича да е имало някакви неуместни контакти или сътрудничество с руснаците, съобщават СиЕнЕн, "Вашингтон поуст" и други американски медии, позовавайки се на документ.

Къшнър изложи позицията си на 11 страници, изпратена на Комисията за разузнаване към Сената преди днешното изслушване при закрити врата. Утре Къшнър ще даде показания и пред Комисията за разузнаване към Камарата на представителите като част от разследването дали Русия се е намесила на президентските избори в САЩ през ноември 2016 г.

Зетят на Тръмп описва разговорите си с руския посланик Сергей Кисляк и други руски представители като типични контакти в ролята си на връзка в кампанията на Тръмп с чуждестранни правителства.

В показанията, които ще бъдат изпратени на конгресните комисии преди да отговаря на въпроси от законодателите, Къшнър отбелязва, че е имал "ограничени контакти" с руски представители.

"Не съм заговорничил, нито познавам някого в кампанията, който да е заговорничил с чуждо правителство. Не съм поддържал неуместни контакти. Не разчитам на руски пари, за да финансирам бизнеса си в частния сектор", пояснява Къшнър.

Съпругът на Иванка Тръмп пише още, че първата среща с руски представител е проведена през април 2016 г. в хотел във Вашингтон, където Доналд Тръмп изнесе голяма реч за външната политика. Къшнър допълва, че се е срещнал с домакина на събитието Дмитрий Саймс, за да го поздрави. Саймс е издател на списанието за външна политика The National Interest. На събитието Саймс запознал Къшнър с четирима посланици, включително с Кисляк.

По думите на съветника на Тръмп разговорите са продължили под минута. Той не посочва имената на останалите трима посланици. Къшнър също така отрича да е имал контакти с Кисляк по време на кампанията, оспорвайки информация на Ройтерс, че е провел два телефонни разговора с дипломата.

Къшнър също описа и среща през юни 2016 г. с руски адвокат, организирана от Тръмп-младши. Той пояснява, че е закъснял за срещата и когато пристигнал, руският адвокат е говорел за забрана на САЩ да осиновяват руски деца.

Нямам си и на идея защо тази тема е била повдигната и бързо разбрах, че не съм си прекарал ползотворно времето на тази среща, допълва той и подчертава, че срещата като цяло е била губене на време.

Зетят на Тръмп описва и два контакта с руснаци по време на преходния период. Първият е на 1 декември, когато се провежда среща с Кисляк в "Тръмп Тауър" в Ню Йорк, на която също присъства Майкъл Флин - бившият съветник по националната сигурност на президента на САЩ.

Втората среща е на 13 декември, когато Къшнър се среща със Сергей Горков, банкер, който поддържа "директна връзка с руския президент", по настояване на Кисляк. Срещата е продължила 20-25 минути, според думите на Къшнър.

Свидетелските показания на Къшнър можете да разгледате тук.