Космическият апарат "Касини" извършва последна обиколка около Сатурн, съобщи американската космическа агенция NASA.

След това сондата ще се гмурне в атмосферата на планетата, но ще продължи да предава информация докато не изгори по време на падането си към плътните слоеве. В момента тя продължава да излъчва сигнал към учените.

По време на изключителната си 13-годишна мисия сондата предаде на учените множество снимки и друга ценна информация за Сатурн и неговите спътници.

Особено интересни се оказаха данните за луната Енцелад, която крие под повърхността си океан. Апаратът засече хидротермална активност, която предизвика интереса на изследователите за бъдещи проучвания.

В края на април "Касини" започна 22-седмичното си гмуркане между пръстените на Сатурн и атмосферата на газовия гигант. Досега никой космически апарат не се е доближавал толкова плътно до планетата.

Големият финал ще настъпи в 14:55 ч. българско време. Очаква се тогава "Касини", чието гориво е изчерпано, да предаде последните данни към екипа на NASA. Сондата ще навлезе в атмосферата около минута по-рано - на около 1915 километра над слоя от облаци. Скоростта й в този момент ще бъде около 113 000 километра в час.

Апаратът ще се гмурне към облаците откъм дневната страна на Сатурн, приблизително по пладне според местното време.

"Последният сигнал ще бъде като ехо. Той ще се ще разпространява през Слънчевата система в продължение на час след изгарянето на "Касини", заяви мениджърът на проекта Ърл Мейз в лабораторията JPL в Пасадена, Калифорния.

"Касини" изпълни своята мисия, но за нас на Земята тя няма да е приключила докато получаваме сигнал от сондата, допълва Мейз.

Последното излъчване от апарата ще бъде уловено от антените в комплекса на NASA за проучване на дълбокия космос, намиращ се в Канбера, Австралия.

NASA излъчва в реално време последните часове от изключителната 13-годишна мисия на "Касини".

Агенцията поддържа и специален сайт за мисията на "Касини": https://saturn.jpl.nasa.gov/galleries/raw-images