Груба намеса на Саудитска Арабия във вътрешните работи на други държави. Против това се обяви катарският външен министър Мохамед ал Тани, цитиран от Sky News. 

Той използва посещението си в Лондон, за да критикува за пореден път Рияд. Известно е, че емирството не за първи път обвинява властите в опит за намеса. 

Този път той коментира не само конфликта между двете държави, но и ситуацията в региона. 

Топдипломатът обвини Саудитска Арабия за катастрофата в Йемен, където войната продължава години наред и населението бедства. 

Рияд иска "смяна на режима" в Катар, предупреди катарският емир

Рияд иска "смяна на режима" в Катар, предупреди катарският емир

Историята ни казва, учени, че те вече са се опитвали

Също така притеснения предизвиква и конфликтът на Кралството с Иран, който може да доведе до военни действия. Ал Тани изрази надежда да не се стига дотам. 

По отношение на Ливан, които също обвиниха в намеса Рияд заради премиера си, подозрително удължил престоя там след подадената си оставка, ал Тани счита, че се е получила грешка, а Бейрут си има свой, уникален стил на политика и управление. 

На 5 юни избухна дипломатическа криза между Катар и Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет. Арабските държави прекъснаха дипломатическите си отношения с Доха и наложиха икономически санкции. Те обвиняват Катар, че спонсорира тероризъм и си сътрудничи с Иран.