Шиитското движение хуси и водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен постигнаха съгласие за примирие от 17 ноември. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

Той поясни, че са се съгласили да следят за спиране на военните действия.

Джон Кери и султанът на Оман търсят решение за Йемен

Джон Кери и султанът на Оман търсят решение за Йемен

Кери разговаря и с външния министър на султаната

Двете страни, по думите на Кери, също ще работят за сформиране на правителство на националното единство до края на годината.

По време на продължаващия вече 20 месеца конфликт повече от 10 хил. души загинаха, а над 3 милиона бяха принудени да напуснат домовете си. Войната е между подкрепяните от Иран хуси и поддържаното от Саудитска Арабия правителство на президента Абед Мансур Хади.

След разговори в Оман - държавата е близка до хусите, Кери заяви, че е представил пред страните документ, призоваващ за изпълнение на мирно споразумение, което включва и примирие.

Той добави, че хусите са се съгласили да изпълнят условията от 10 април за спиране на огъня, като това ще започне от 17 ноември. Държавният секретар на САЩ поясни, че емирствата и Рияд също са се съгласи да изпълнят ангажиментите.

Кери има предвид споразумение за спиране на огъня, започнало да действа от Април и продължило до края на август, когато организираните от ООН преговори в Кувейт завършиха без съгласие.