Държавният секретар на САЩ Джон Кери защити сключеното между 12 държави споразумение за Транстихоокеанско партньорство (TPP) и призова страните да се въздържат от провокации в Южнокитайско море, съобщава АП.

Кери направи коментара по време на последната си обиколка като топ дипломат на САЩ. Той е на визита във Виетнам.

Новата администрация на САЩ многократно заяви, че няма да изпълнява споразумението за свободна търговия.

"Не мога да предрека какво ще направи новата администрация с търговията, но мога категорично да ви кажа, че основните причини за TPP не са се променили", каза Кери пред студенти в Университета за технологии и образование в Хошимин.

Според него САЩ не могат да растат, ако не могат да продават стоки на останалата част от света. Той обаче призна, че бъдещето на споразумението, основа в политиката на Барак Обама в Азия, е под съмнение, тъй като Доналд Тръмп ще положи клетва следващата седмица.

Но държавният секретар вярва, че американските ангажименти в региона няма да се променят.

"Нашето приятелство не зависи от индивидуални лица или личности", изтъкна още той.

По думите му САЩ и Виетнам споделят вижданията си за сигурността и свободното мореплаване в Южнокитайско море, където Виетнам с Китай и други четири държави имат претенции към акваторията.

"Вярваме, че всички държави в региона, големи или малки, всички те трябва да се въздържат от провокативни действия, които могат да увеличат напрежението или могат да доведат до по-голямо милитаризиране на района", подчерта Кери.

Топ дипломатът на САЩ, който е ветеран от Виетнамската война, също похвали отношенията с азиатската държава, подчертавайки, че търговският обмен е скочил от 451 милиона долара преди 20 години до повече от 45 милиарда долара.

Броят на виетнамските студенти, които учат в САЩ също е нараснал от 800 на 21 000, докато американските туристи в комунистическата страна са се увеличили от 60 000 на половин милион.

Кери обаче призова за по-голяма уважаване на човешките права във Виетнам.

По-рано държавният секретар се срещна с премиера и външния министър на азиатската държава.

Джон Кери ще посети Париж в неделя, където ще се проведе международна конференция за Израел и Палестина, а след това ще пътува до Лондон за среща с британския си колега Борис Джонсън, за да обсъдят Сирия. Кери ще завърши последната си обиколка с участие на ежегодния Световен икономически форум в Давос на 18 януари.