Киър Стармър е фаворит за наследник на Джереми Корбин на поста лидер на Лейбъристката партия, пише "Гардиън", позовавайки се на социологическо проучване, което обхваща членове на партията от всички региони на страната, възрастови групи и социални класи.

Ребека Лонг-Бейли и Киър Стармър фаворити за лидер на Лейбъристката партия

Ребека Лонг-Бейли и Киър Стармър фаворити за лидер на Лейбъристката партия

На трето място е Анджела Рейнър

Министърът за Брекзит в сянка все още не е започнал официалната си кампания, но се очаква да го направи през първите седмици на новата година. Новият лидер на Лейбъристката партия ще бъде избран през март, след като Корбин обяви, че ще се оттегли след катастрофалната загуба на партията му на парламентарните избори в края на 2019 г.

Проучването на YouGov показва, че на балотаж Стармър ще спечели с подкрепа от 61 на сто, а 39% ще гласуват за министъра за бизнеса в сянка Ребека Лонг-Бейли.

Джес Филипс, председател на парламентарната група на жените към Лейбъристката партия, все още не е обявила дали ще участва в надпреварата, но според проучването, проведено между 20 и 30 декември, тя е на трета позиция.

До момента само външният министър в сянка Емили Торнбъри и финансовият министър в сянка Клайв Люис официално обявиха, че искат да се кандидатират за лидер на лейбъристите.

31% от анкетираните 1059 членове на Лейбъристката партия поставят Стармър като първи избор, 20% подкрепят Лонг-Бейли, 11% - Филипс, а останалите получават под 7%.