Кибератаки удариха украинското летище Одеса и метрото в Киев, правителствен екип за аварийна компютърна реакция (CERT) коментира, че нова вълна от хакерски атаки навлиза в страната и изисква транспортните мрежи да бъдат особено внимателни, съобщава "Ройтерс".

"Преди всичко искаме собствениците на телекомуникационни системи, други информационни ресурси, транспортна инфраструктура, както и обикновени потребители на интернет, да спазват по-строги правила за киберсигурност", се казва в изявление на CERT-Украйна.

Киберполицията и министерство на инфраструктурата съобщават, че атаките днес не изглежда да са масови. Централната банка заявява, че банковата система работи нормално.

Летище Одеса съобщава, че са засилили мерките за сигурност, докато метрото в Киев съобщава за атака срещу платежната си система.

"IT системата на международното летище в Одеса е била засегната от хакерска атака. Всички услуги на летището работят в по-строг режим ", се казва в съобщение на летището.

Украйна смята, че Русия стои зад редовните атаки срещу компютърните им системи и се опитва да въведе национална стратегия, която да осигури сигурността на държавните институции и големите компании.

Москва отрича да има общо с кибератаки срещу Украйна.