Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун похвали "специалните" си отношения с президента на САЩ Доналд Тръмп. Един от най-уважаваните дипломати на Северна Корея заяви пред държавната медия, че двамата лидери си имат доверие, информира Си Ен Ен.

Ким Ке-гуан, бивш ядрен преговарящ, който сега е съветник на лидера на КНДР, коментира, че Ким Чен-ун и Доналд Тръмп се радват на "близки отношения".

Ким Чен-ун нареди събаряне на "неприятни" сгради на Южна Корея

Ким Чен-ун нареди събаряне на "неприятни" сгради на Южна Корея

И да бъдат заменени с "модерни" сгради

Искрено се надявам, че на базата на близките отношения мотивираща сила ще помогне за преодоляване на всички пречки пред КНДР и САЩ и задълбочаване на двустранните отношения в по-добра посока, отбелязал Ким Ке-гуан, цитиран от KCNA.

Съобщението е изненадващо оптимистично като се има предвид, че разговорите на работно ниво между Вашингтон и Пхенян в Швеция се провалиха по-рано този месец. Севернокорейски дипломати заявиха, че са прекъснали преговорите заради безкомпромисната позиция на САЩ. Държавният департамент обаче не е съгласен и съобщи, че двете страни са провели "добър разговор".

Публично КНДР приветства усилията на Тръмп, но критикува тези около него, които не показват гъвкавост.

Телефонна дипломация Тръмп - Ким Чен-ун

Телефонна дипломация Тръмп - Ким Чен-ун

Червена линия между Белия дом и Пхенян

Ким Ке-гуан повтори това: "Проблемът е, че обратно на политическата оценка и намерението на президента Тръмп, политически кръгове във Вашингтон и експертите по КНДР от администрацията на САЩ са враждебни към Северна Корея без причина, заети с мисленото от Студената война и идеологически предразсъдъци".