Властите на КНДР са организирали доставка на два бронирани автомобила "Мерцедес" за севернокорейския лидер Ким Чен-ун през 2018 г., като са заобиколили санкциите, пише американският вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ТАСС.

Ким Чен-ун хванат да спи на партийна среща, въпреки че екзекутира за същите неща

Ким Чен-ун хванат да спи на партийна среща, въпреки че екзекутира за същите неща

Ким Чен-ун участва на събитие по повод 25 г. от смъртта на дядо му Ким Ир Сен

В публикацията се представя оценка на вашингтонската аналитична организация "Център за перспективни изследвания за отбраната". Организацията е получила информация, че през последните години в Северна Корея са доставени повече от 800 луксозни коли. Сред тях са два автомобила "Мерцедес", като всеки струва по 500 хиляди долара.

Според центъра двата автомобила са доставени от Холандия в КНДР в периода юни-октомври 2018 г. Те са доставени по море в Китай, а оттам през Япония, Южна Корея и Русия. От Русия са доставени в Пхенян на борда на самолет на националната авиокомпания на КНДР Air Koryo. Американското издание отбелязва, че януари 2019 г. за първи път е установено, че севернокорейският лидер се вози на автомобил Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard.

Севернокорейските власти регулярно получават дрехи, козметика и техника на известни чужди компании, което е в нарушение на санкциите. Предполага се, че КНДР може да получи различни товари от 90 държави. За това съдействат севернокорейските дипломати.

Ким Чен-ун като дете имал много хобита

Ким Чен-ун като дете имал много хобита

Той също пътувал за удоволствие

Оценката на центъра се основава на анализ на достъпна информация за работата на пристанищата и търговски сделки.