Египтянин, който отвлече самолет на EgyptAir с вътрешен полет през 2016 г. и нареди на пилотите да го приземят в Кипър, е екстрадиран в родината си, след като се предаде в дългогодишна съдебна битка, обявиха властите, цитирани от АП.

Египет поска Кипър да екстрадира похитителя на самолета на EgyptAir

Египет поска Кипър да екстрадира похитителя на самолета на EgyptAir

Гражданинът на Египет Саиф ал Дин Мустафа...

Саиф Един Мустафа е бил върнат в Египет късно вчера, където ще бъде разследван и съден за инцидента. Правосъдният министър на Кипър заяви пред медията, че Мустафа е бил екстрадиран, след като се е отказал в тригодишна съдебна битка да предотврати екстрадирането.

Мустафа оспорваше екстрадирането на основата, че ще бъде изтезаван и няма да получи справедлив процес в Египет.

8 дни арест за египетския похитител

8 дни арест за египетския похитител

Кипърската полиция поиска да бъде задържан

Той отвлече самолет на EgyptAir през март 2016 г., използвайки фалшив шахидски колан с експлозиви. Самолетът беше отклонен към Кипър. Шестчасова драма на летището в Ларнака завърши мирно и всички 72 пътници и екипажът бяха освободени, а Мустафа беше арестуван.

С фалшив „шахидски пояс” похитен египетският самолет

С фалшив „шахидски пояс” похитен египетският самолет

Това са установили кипърските власти

Самият той каза пред кипърски съд, че не е искал да нарани никого и че просто се е опитвал да изобличи "фашисткия режим" на президента Абдел Фатах ал Сиси, както и да бъдат освободени 63 жени, които са в египетски затвор. Но прокуратурата обяви, че Мустафа е признал в писмени показания пред полицията, че е похитил самолета в опит да се обедини с кипърското си семейство, с което се е разделил преди 24 г.

Похитителят се предаде, край на драмата в Кипър

Похитителят се предаде, край на драмата в Кипър

Местна телевизия съобщава, че той е слязъл от самолета с вдигнати ръце.

В крайна сметка 62-годишният решил да се върне в Египет и да се изправи пред правосъдието, въпреки че се опасява от изтезания. Египет и Кипър са сключили договор за екстрадиция през 1996 г.