Агенцията на ООН за бежанците заяви в петък, че е "изключително загрижена" за връщането на повече от 100 сирийски граждани от Кипър в Ливан, без да бъдат проверени, за да се определи дали имат нужда от правна защита и кой може да бъде депортиран обратно в тяхната разрушена от войни родина.

Службата на Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) в Кипър каза, че депортациите и трансферите между държави "без правни и процедурни гаранции за лица, които може да се нуждаят от международна закрила" са против международното и европейското право.

Такива трансфери могат да доведат до изпращане на хора обратно в страна, където "могат да бъдат изправени пред риск от преследване, изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание и други непоправими вреди", каза агенцията пред Асошиейтед прес.

Всички 109 мигранти са достигнали Кипър на борда на три отделни лодки между 29 юли и август. 2, преди да бъдат върнати с лодка под ескорта на кипърската полиция.

Кипърското правителство каза, че подобни връщания се извършват законно в съответствие с двустранно споразумение, подписано от островната държава и съседен Ливан през 2004 г.

Според високопоставен служител на вътрешното министерство Лоизос Хадживасилиу споразумението задължава Ливан да предотвратява и спира незаконното преминаване на границата и незаконната миграция на лица, които напускат Ливан.

Хадживасилиу каза пред Асошиейтед прес, че тези лица са върнати в Ливан, който се счита за безопасен и където те се радват на предимства, предоставени на стотиците хиляди бежанци в страната.

"При тези обстоятелства ние вярваме, че те не са изправени пред никаква опасност и изборът им да отплават към страна-членка на Европейския съюз е направен по очевидни икономически причини."

Ливан е домакин на около 805 000 сирийски бежанци, регистрирани в ООН, но официалните лица изчисляват, че действителният им брой е много по-висок, вариращ между 1,5 и 2 милиона.

Все по-голям брой бъдещи мигранти - както бежанци, така и ливанци - се опитват да напуснат Ливан по море, от калто страната изпадна в безпрецедентна икономическа криза през последните четири години. Около 90% от сирийските бежанци в Ливан живеят под прага на крайната бедност, според данни на ВКБООН.

Хадживасилиу каза, че в съответствие с двустранното споразумение кипърските власти не обработват молбите за убежище на мигранти, тъй като тяхното пристигане е "явно въпрос на незаконно посегателство".

"Република Кипър по никакъв начин не е замесена в отблъскване и никога не отказва помощ в случай на операция по търсене и спасяване, за да защити преди всичко човешки животи", каза Хадживасилиу.

Кипърският вътрешен министър Константинос Йоану пътува до Ливан миналия месец за разговори със служебния премиер Наджиб Азми Микати и други висши служители, за да гарантира, че двустранното споразумение остава в сила и да засили сътрудничеството за спиране на пристигащите мигранти.

Молбите за убежище в Кипър между май и юли тази година са намалели с 53% спрямо същия период на миналата година, спадайки до 4976 молби. Освен това около 3670 души са били върнати в родните си страни, което е с повече от 1300 повече от същия период на миналата година.

41 мигранти загинали при корабокрушение край Лампедуза

41 мигранти загинали при корабокрушение край Лампедуза

Италия е отчела около 93 700 мигранти, пристигнали по море досега тази година,