Кипърските власти обмислят въвеждането на 15% данък върху депозити над 100 000 евро, съобщи Sky News.

В момента текат преговори с кредиторите, които говорител на правителството описва като "най-тежките преговори в нашата история". По думите му, те ще имат своята висока цена за всеки, но ще бъдат и ново начало.

Приети са първите 2 от 8-те спасителни мерки, съобщават още световните информационни агенции.

Ще бъде въведен фонд "Солидарност", в който влизат национализираните пенсионни фондове на както и по-строг контрол върху капиталите на банките.

Стана ясно и че в неделя вечерта в Брюксел ще се проведе среща на кипърските министри и Еврогрупата, ден преди крайния срок понеделник.

Парламентът на Кипър вече отхвърли предложението за данъка. Новият план включваше данък от 6.75% върху банковите депозити над 20 хиляди евро и над 100 хиляди евро данък от 9.9%. В замяна на данъка ЕС и МВФ трябваше да отпуснат 10 милиарда евро за банковия сектор на страната.

Банките, обаче, се възпротивиха след отхвърлянето на този данък и заявиха, че друг изход в момента няма и отлагане на въвеждането му ще е фатално.

От The Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank се обърнаха към властите и предупредиха, че колкото и "болезнено" да е такова решение, то ще спаси банковия сектор.

Агенция "Мудис" съобщи, че понижава рейтинга на водещи кипърски банки.

Тази вечер се проведе протест на банкови служители, притеснени за работните си места.

По въпроса за Кипър руският президент Дмитрий Медведев заяви по-рано, че Русия не се отказва от участие в решение на проблема на Кипър. Припомняме, днес стана ясно, че след двудневни преговори между Русия и Кипър не бе постигнато споразумение за отпускане на пари на островната страна.

Медведев изтъкна, че Русия не е затворила вратата за Кипър и не се е отказала да предостави помощ.

По думите му Русия ще помогне на Кипър и ще се включи в процеса, след като ЕС и островната страна се договорят.

ЕС е готов да изчака алтернативно предложение от Кипърза спасяване от кризата, заяви от своя страна ръководителят на Европейската комисия Жозе Барозу. По думите му не трябва да се губи време и трябва да се търси алтернатива, която да е удобна за островната страна и еврозоната.

Европейският парламент изрази притеснение от развитията на нещата в Кипър.

Конференцията на председателите е дълбоко обезпокоена от развитието на нещата в Кипър и смята, че депозитите в размер по малко от 100 000 евро трябва да бъдат освободени от всякакво облагане". Съобщава се в изявление на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц от името на мнозинството на лидерите на политическите групи: Жозеф Дол (ЕНП), Ханес Свобода (С&Д), Ги Верхофстат (АЛДЕ), Ребека Хармс и Даниел Кон Бендит (Зелени/ EСА), Мартин Каланън (ЕКР).