Правителството на Кипър обмисля бонуси за ваксинираните граждани, както и мерки за неваксинираните, съобщи БНР.

"Държавата няма да предприеме нови мерки, които ще лишат гражданите от свободата им, но ако искаме да защитим здравето и икономиката, всички ние трябва да осъзнаем, че ваксинацията е патриотичен дълг." - заяви президентът на страната Никос Анастасиадис след извънредна среща с Научно-консултативния комитет по пандемията заради увеличаването на случаите в страната.

Правителството не разглежда вариант с връщане към строгите ограничения. Целта е да се стимулират ваксинациите, особено сред младите хора, и чрез целенасочени действия да се гарантира максимална защита на гражданите и бизнеса. Затова се предвижда да бъдат въведени привилегии, бонуси и награди за ваксинираните. В същото време ще бъдат приложени стимули или известни ограничения за неваксинираните.

Бум на коронавируса в Кипър след сватби и партита, основно се заразяват младежи

Бум на коронавируса в Кипър след сватби и партита, основно се заразяват младежи

Нарушават се здравните мерки...

Ще бъде засилен и контролът, осъществяван от полицията и компетентните органи на министерствата за спазването на здравните мерки и за наличие т.нар. "безопасен пропуск" - SafePass, в закрити помещения.

Извънредната среща на президента Никос Анастасиадис с членовете на Научно-консултативния комитет по пандемията бе предизвикана от рязкото и продължаващо нарастване на новите случаи на коронавирус в страната през последните дни. 314 новозаразени от направени почти 38 000 теста бяха регистрирани в понеделник и това е най-високият брой от седмици.

Кипър въвежда „коронапаспорти“

Кипър въвежда „коронапаспорти“

При пътуване българте трябва да си направят PCR тест