Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ предупреди, че възобновяването на инициираните от ООН мирни преговори ще стане при условие, че кипърските гърци се дистанцират от парламентарен вот във връзка с проведен преди повече от 6 десетилетия референдум, съобщава "Франс прес".

Разрив на преговорите за обединение на Кипър

Разрив на преговорите за обединение на Кипър

Спор за проблемната история на Кипър

Припомняме, миналата седмица кипърските турци прекъснаха преговорите заради спор около историята на Кипър. Преди разрива двете страни постигнаха напредък за сключване на споразумение за обединение на малкия остров като федерация.

Кипърските турци протестират срещу ново законодателство, което прави ежегодното отбелязване на референдум от 1950 г. за съюз с Гърция задължително за изучаване в училищата на кипърските гърци.

Повече от 95% от кипърските гърци подкрепиха обединение с Гърция на плебисцит през 1950 г.

Някои политици в гръцката част на Кипър критикуват новото законодателство, тъй като е прието в деликатен момент и е ненужно, защото референдумът се изучава в училищата.

"Първо, лидерът на кипърските гърци (Никос Анастасиадис) трябва да излезе с ясно послание към народа на Република Северен Кипър и към света, че не подкрепя това решение (гласуване) (...) и второ, че ще го отхвърли", каза Акънджъ.

Той добави, че ако не бъде сторено това, "няма да бъде възможно да бъде постигнат напредък на преговорите", целящи обединение на острова.

Акънджъ поясни, че ще "направи преглед на цялото развитие стъпка по стъпка" и ще реши дали да бъдат възобновени разговорите в четвъртък, веднага щом "разбере намеренията" на Анастасиадис.

По думите му вотът за референдума е "причинил обществено възмущение сред кипърските турци".

Кипър получи независимост от Великобритания през 1960 г., но островът беше разделен 14 г. по-късно, след като турската армия нахлу заради опит за присъединяване на Кипър към Гърция.