Съд нареди на китаец да изплати почти 8000 долара на бившата си съпруга за годините неплатена домашна работа, която е свършила. Бракоразводното дело предизвика дебат в Китай, информира АФП.

Тази година в азиатската страна влезе в сила нов Граждански кодекс. Разведени двойки за първи път имат право да потърсят компенсация, ако са имали повече отговорности вкъщи.

Ищецът заяви пред съда в Пекин, че по време на петгодишния брак тя се е грижила за детето и се е занимавала с домакинската работа, докато съпругът не е правил нищо освен да ходи на работа.

Тя внесла иска за допълнителна компенсация за свършената от нея домакинска работа и за отглеждането на детето.

Съдът реши, че жената наистина е имала повече отговорности в домакинството и трябва да бъде компенсирана с 50 000 юана (7700 долара), единствено да има попечителство над детето и  да получава допълнителни 2000 юана за издръжка всеки месец.

Но местни медии съобщиха тази седмица, че жената обжалва решението, тъй като е поискала 160 000 юана компенсация. Решението предизвика дебат за неплатения труд, който полага жената в дома.

Хаштагът "Съпруга, която си стои вкъщи, получи 50 000 юана компенсация за домашна работа" има 570 милиона гледания на платформата Weibo.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е изчислила, че китайските жени са ангажирани 4 часа с неплатен труд ежедневно, което е 2,5 пъти повече от мъжете и над средните нива.

През последните две десетилетия в Китай зачестиха разводите след либерализирането на законите и след като жените станаха по-независими финансово. Пекин обаче смята, че това е притеснителна тенденция на фона на опитите за увеличаване на раждаемостта в застаряващото китайско население.