Китай е готов да управлява правилно различията със Съединените щати, каза президентът Си Дзинпин преди виртуална среща с президента на САЩ Джо Байдън, съобщава "Ройтерс".

В писмо, прочетено във вторник от посланика на Китай в Съединените щати Цин Ган на вечеря на Националния комитет по отношенията между САЩ и Китай във Вашингтон, Си каза, че Китай е готов да си сътрудничи със Съединените щати по регионални и глобални въпроси.

Пекин е готов да работи със САЩ при условие на "взаимно уважение", според писмото.

"И двете страни ще спечелят от сътрудничеството и ще загубят от конфронтацията", казва Си Дзинпин. "Сътрудничеството е единственият правилен избор."

Не е обявена дата за срещата Си-Байдън, но човек, информиран по въпроса, коментира, че се очаква да бъде най-скоро следващата седмица.

Китай изгражда макети на военни кораби на САЩ в район, използван за учебни ракетни цели

Китай изгражда макети на военни кораби на САЩ в район, използван за учебни ракетни цели

Китай се опитва да изгради способности за борба със самолетоносачи

"Президентът Си Дзинпин отбеляза, че отношенията между Китай и САЩ са сред най-важните двустранни отношения в света днес. Дали нашите две страни - най-голямата развиваща се страна в света и най-голямата развита страна ... може да регулират отношенията си, е важно за фундаменталните интереси на двете държави и техните народи, както и за бъдещето на света."

"Отношенията между САЩ и Китай сега са в критичен исторически момент".

Китайския посланик в САЩ Цин Ган от свое име отбеляза, че думите на Си Дзинпин "отразяват положителното отношение и позицията на Китай по отношение на развитието на отношенията" между двете страни.

"Политиката на Китай спрямо Съединените щати е много последователна и стабилна. Китайската страна винаги отчита основните интереси на хората и на двете страни и на света като цяло и разглежда отношенията между САЩ и Китай от стратегическа, дългосрочна гледна точка".

Никой не познава Си Дзинпин, за него няма биография, няма и информация

Никой не познава Си Дзинпин, за него няма биография, няма и информация

Опознай врага си не важи по отношение на Си