Безизходицата около Брекзит парализира Европа и засили Китай, предупреди еврокомисарят по бюджета на Общността Гюнтер Йотингер в интервю за "Велт", цитирано от "Политико".

Пред германското издание Йотингер поясни, че проточването на преговорите около Брекзит "подсилва други", такива като Китай.

Еврокомисарят на Ирландия отсече: Брекзит без сделка е просто лудост

Еврокомисарят на Ирландия отсече: Брекзит без сделка е просто лудост

"Залогът е твърде голям"

"Занимаваме се с Брекзит повече от две години. Това струва време и усилия, нерви и пари. Има толкова много неща, които трябва да се свършат", продължи той.

"Най-големият победител от Брекзит е Китай. Китай може да прокара стратегията си безпрепятствено и да се възползва от възможностите навсякъде по света, които Европа не успява да използва, защото е заета със себе си", предупреди Йотингер.

Еврокомисарят поясни, че не "смее" да излиза с прогнози относно крайния резултат от Брекзит, но добави, че в случай на дълго отлагане на процеса по напускане на ЕС от страна на Великобритания той не изключва "британците в крайна сметка да оттеглят молбата си за напускане".

Политически совалки на Мей в Берлин и Париж дни преди Брекзит

Политически совалки на Мей в Берлин и Париж дни преди Брекзит

Срещите ще се проведат във вторник

Решенията ще бъдат взети на извънредната среща на Съвета в сряда, припомни той и изтъкна: "До 10 април британците трябва най-накрая да знаят какво искат, не само какво не искат".

Освен Брекзит еврокомисарят посочи и други области, които тревожат ЕС.

Според него европейските компании изостават в сфери като 5G мрежата и изкуствения интелект. Той призова за "цифров съюз" и обща европейска индустриална политика. Йотингер смята, че ЕС се нуждае от повече индустриални партньорства и търговски споразумения. Еврокомисарят подчерта, че блокът преговаря с Австралия, Нова Зеландия, Мексико, Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай. По думите му все още е възможно сключване на споразумение за свободна търговия със САЩ.

По отношение на възхода на популизма той е уверен, че евроскептичните партии няма да спечелят повече от 20% на евровота през следващия месец.

Той е оптимист, защото "хората забелязаха и разбраха, че ЕС е необходим, за да не се превърнат държавите в играчка за Китай или САЩ".