Китай е първата голяма икономика, която отчита икономически растеж на фона на пандемията от коронавирус. БВП на Китай се разшири с 3,2% през второто тримесечие на годината, информира Би Би Си.

Втората най-голяма икономика в света отчете голямо свиване през първите три месеца на годината по време на наложената от Китай блокада в борбата с коронавируса.

Но изнесените в сряда данни показват, че БВП на Китай се е върнал на пътя на растежа от април до юни.

Експертите очакваха по-слаб растеж. Данните сочат към възстановяване във формата V - бързо свиване на икономиката, последвано от бързо възстановяване. Също означава, че Китай избягва техническа рецесия - негативен растеж в продължение на две тримесечия.

През първата четвърт на годината икономиката на Китай се забави с 6,8%, което е най-голямото свиване за тримесечие, откакто се събират такива данни.

През май Китай обяви, че няма да поставя цели за икономическия растеж през 2020 г. заради пандемията, което се случва за първи път от 1990 г., когато е въведено.

Националното статистическо бюро съобщи още, че за първите шест месеца на годината икономиката на Китай се е забавила с 1,6%.