Китай екзекутира бивш топ банкер, обвинен в корупция и двубрачие, съобщи държавната телевизия CCTV, цитирана от АФП.

Лай Сяомин, бивш председател на China Huarong Asset Management Co, една от най-големите държавни компании за управление на активи, бе осъден на смърт за вземане на рушвети в размер на повече от 260 милиона долара и за двубрачие.

Той бе осъден на смърт от съд в Тиендзин в началото на този месец. Съдът подчерта, че подкупите са "изключително големи, обстоятелствата са особено сериозни" и той е показал "крайно лошо намерение". Върховният народен съд потвърди присъдата.

Не се съобщава как е екзекутиран осъденият, но му е било позволено да се срещне с роднините си преди да бъде убит.

Над 99% от присъдите в Китай се потвърждават и изключително рядко смъртно наказание е отменяно.

Данните за броя на екзекутираните годишно са държавна тайна, но правозащитната организация "Амнести интернешънъл" е изчислила, че държавата е на първо място в света по екзекуции. Всяка година са екзекутирани хиляди хора.

Бившият банкер получил подкупи в размер на 277 милиона долара между 2008 и 2018 г. Всички негови активи са конфискувани.

В началото на 2020 г. той призна в документален филм, че е предпочитал да му плащат в брой. Голяма част от парите бяха открити в апартамент в Пекин. Властите го задържаха през 2018 г. и откриха, че притежава много имоти, луксозни часовници, автомобили, злато и произведения на изкуството.

Президентът на Китай Си Дзинпин си постави за цел да изкорени корупцията в държавата. Повече от 1 милион чиновници са наказани за корупция.