Китай и Европейският съюз трябва да покажат обединено лидерство в борбата с климатичните изменения, и не могат да очакват "същото лидерство" от новата администрация на САЩ.

Това заяви еврокомисарят по климата Мигел Ариас Канете по време на посещение в Пекин, цитиран от Ройтерс.

След среща с китайски представители Канете обяви пред журналисти, че съжалява за решението на Белия дом да отмени приетите от бившия държавен глава на САЩ Барак Обама политики в областта на климата, но поясни, че Китай и Европа остават основна движеща сила в борбата с глобалното затопляне.

Тръмп подписа указа срещу плана на Обама за климатичните промени

Тръмп подписа указа срещу плана на Обама за климатичните промени

Обяви за историческо решението си, което ще помогне на икономиката

"Ние няма да отстъпим, дори и ако САЩ в момента (...) отстъпват от предишните си ангажименти", поясни той.

Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за блокиране изпълнението на регулации на Обама, спазвайки предизборното си обещание да подкрепи въгледобивната индустрия. Той постави под въпрос американската подкрепа за международното споразумение от Париж в борбата срещу глобалното затопляне.

Планът на Обама за чиста енергия е ключова част от поетите от Китай и САЩ през 2014 г. съвместни ангажименти в областта на климатичните промени. Двете държави помогнаха за подписването на ново глобално споразумение в Париж в края на 2015 г.

Канете поясни, че указът на Тръмп не дава индикации за намеренията на САЩ по отношение спазването на парижкото споразумение, и за да изпълни ангажиментите си, Вашингтон трябва да обясни как ще го направи.