Китай изпрати в космоса първия си сателит, построен в партньорство с друга страна, като устройството има за задача да помогне на учените по-добре да прогнозират опасните циклони и климатичните промени чрез наблюдение на ветровете на повърхността на океаните и вълните, съобщава "Франс прес".

Ракетата носител е била изстреляна от космодрум в пустинята Гоби в северозападната част на Китай тази сутрин местно време, уточниха от Държавната администрация на Китай за наука, технологии и индустрия за националната отбрана.

650-килограмовият океанографски сателит, съвместно дело между Китай и Франция, е първият сателит, съвместно изграден от двете страни и ще позволи на климатолозите по-добре да разбират взаимодействията между океаните и атмосферата.

Той е оборудван с два радара: спектометъра SWIM френско производство, който ще измерва посоката и дължината на вълните, и китайския скатерометър SCAT, който ще анализира силата и посоката на ветровете.

Данните ще бъдат събирани и анализирани в двете страни.

Инструментите ще позволят на учените да събират информация за ветровете и вълните от едно и също място за първи път, уточнява Ван Лили, който е главен дизайнер на сателита към Китайската академия за космически технологии.

"Той ще помогне за засилване на наблюдението и прогнозирането на катастрофални състояния на морето, като големи вълни и тропически бури, както и за осигуряване на подкрепа за крайбрежни операции и инженеринг, навигация на кораби, риболов и управление на крайбрежието", изтъква Жао Цзиан, който е висш служител в Китайската национална космическа администрация.

Ракетата носител успешно е доставила сателита в орбита на 520 км над Земята.

Китайският президент Си Цзинпин и френският му колега Еманюел Макрон са си разменили поздравления по телефона, уточнява "Синхуа".

"Това е историческо. Това е първият сателит, произведен от Китай чрез международно сътрудничество", посочва Жан-Ив льо Гал, който е президент на Националния център за космически изследвания на Франция, допълвайки: "Сателитът ще помогне да се постигне значителен напредък в разбирането на климатичните промени."

Началото на проекта е дадено през 2007 г. Двете страни също така работят заедно по космическата мисия за наблюдение на променливи обекти, която ще изстреля сателит през 2021 г., за да открива и изучава излъчването на гама лъчи.

Китай и Франция вече си сътрудничат в космоса, като френско сърдечно-съдово устройство на борда на китайската космическа лаборатория "Тянгон-2", за да наблюдава сърцата на екипажа. Лабораторията се очаква да излезе от орбита след юли 2019 г.