Министърът на външните работи на Северна Корея проведе разговори с китайския си колега в Пекин, съобщават АФП и "Ройтерс".

Срещата се проведе няколко дни след изненадващата визита на лидера на КНДР Ким Чен-ун в Китай, която е преди заплануваните разговори с президентите на САЩ и Република Корея през април и май.

Китай потвърди за визитата на Ким Чен-ун

Китай потвърди за визитата на Ким Чен-ун

Стратегическо посещение в Пекин

Говорител на китайското външно министерство отбеляза, че визитата на И Йон-хо в Пекин е кратка, тъй като севернокорейският министър ще посети Русия в сряда.

Агенция KCNA съобщи, че И ръководи правителствена делегация, която ще участва на конференция на външните министри на страните от Движението на необвързаните държави в Азербайджан. Министърът ще посети Русия и други бивши съветски републики.

Ким Чен-ун увери Китай в ядреното си разоръжаване

Ким Чен-ун увери Китай в ядреното си разоръжаване

Ким е поканил държавния глава на Китай да посети Пхенян

Китай положително оценява "важните усилия" на КНДР за намаляване на напрежението на Корейския полуостров, заявил китайският министър на външните работи Ван И пред И Йон-хо.

Китайският министър подчертал пред колегата си от КНДР, че президентът Си Дзинпин и Ким Чен-ун са постигнали важен консенсус за мирно решение на ядрения въпрос.

"Китай положително оценява позицията на КНДР за ядрено разоръжаване на полуострова и важните усилия за успокояване на ситуацията на полуострова, и подкрепя срещите между лидерите на Севера и Юга и между Севера и САЩ", казал още Ван И.

И Йон-хо от своя страна пояснил, според китайското външно министерство, че КНДР ще "поддържа близки стратегически комуникации" с Китай по важните въпроси на полуострова. По думите му срещата Ким-Си е била "важен момент" в развитието на двустранните отношения.

По-рано китайският министър заяви на брифинг с швейцарския си колега, че Пекин се надява срещата между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп през май да "увеличи взаимното разбирателство".