Китай иска Съединените щати да уважават тяхното военно въздушно идентификационно пространство ADIZ. Според тях, американски бомбардировач е летял навътре в зоната, обявена за тяхна в Източно Китайско море, съобщават Ройтерс.

В обявената през 2013 г. от Китай зона, всички самолети трябва да се идентифицират. Съединените щати и Япония отказват я да признаяt.

Си Ен Ен, позовавайки се на американските тихоокеански ВВС, заявява, че бомбардировач B-1 е летял близо до Южна Корея в неделя, както и че неговите пилоти отговорили на китайските ръководители на полети. Твърдят, че са извършвали рутинни операции в международното въздушно пространство и че самолета не се е отклонявал от траекторията на полета.

При отправен въпрос, представител на китайското външно министерство съобщава, че в тази област всички страни трябва да действат с внимание и доверие с оглед мира и сигурността. Също така добавят, че Съединените щати също имат свое военно въздушно идентификационно пространство ADIZ и ако това е вярно, те трябва да спазват ADIZ на Китай