Китай изправен пред свинска криза, съобщава Си Ен Ен.

Африканската чума може да убие 1/3 от прасетата в азиатската държава - почти колкото има общо в САЩ и Европа.

През миналия декември мистериозен вирус връхлетя свинеферма в Китай. Четири месеца по-късно всички 20 000 прасета във фермата загиват. От тях 15 000 умират от вируса. Другите 5000 са избити като предпазна мярка.

В началото започнало с няколко прасета на ден, а впоследствие достигнало до 800 прасета за ден.

Африканската чума по свинете покосява индустрията в Китай, която е най-голямата в света към момента. Холандската банка Rabobank, която отпуска заеми в световния земеделски сектор, е изчислила, че популацията на свине в Китай може да се свие с 1/3 през 2019 г. - 200 милиона животни - в резултат на заболяването и избиване на прасета като предохранителна мярка.

Вирусът не е заплаха за здравето на хората, но е смъртоносен за прасетата. Към момента няма лечение или ваксина. Чумата е с произход в Африка. Регистрирани са огнища в Източна Европа и Русия преди за първи път да се появят в Китай през миналия август. Вирусът се е разпространил и в други азиатски държави, включително Виетнам и Камбоджа.

През март китайското правителство обяви, че има "добър контрол" над епидемията. На пресконференция миналия месец Пекин съобщи, че чумата не се разпространява толкова бързо като преди.

2019 г. в Китай е годината на Свинята.