Китай изпревари Турция по задържани журналисти през тази година, съобщава "Ню Йорк таймс", позовавайки се на ежегодно изследване на Комитета за защита на журналистите.

Частично се дължи на репресиите на Китай в Синдзян и премахването на "буквално всички независими журналисти" в Турция, като много репортери са безработни, живеят в изгнание или са принудени да налагат автоцензура.

Изследването също е установило, че авторитаризмът, нестабилността и протестите в Близкия изток са довели до рязко увеличение на броя на задържаните журналисти в региона. Саудитска Арабия и Египет споделят третото място в света.

За четвърта поредна година най-малко 250 журналисти са вкарани в затвора по света. Комитетът подчертава, че президентът на Китай Си Дзинпин, държавният глава на Турция Реджеп Ердоган, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси нямат намерение да допускат критични медии.

За първи път от четири години Турция не е на първо място по най-много арестувани журналисти, след като броят им спадна до 47 от 68 през 2018 г. Но Комитетът отбелязва, че този спад не означава, че се подобрява ситуацията за турските медии, а по-скоро отрязва успешната кампания на Ердоган за смазване на независимата журналистика със затваряне на повече от 100 медии.

В Китай най-малко 48 журналисти са вкарани в затвора, което е с един повече в сравнение с година по-рано. Саудитска Арабия е задържала най-малко 26 журналисти, както и Египет. 16 журналисти са арестувани в Еритрея; 12 във Виетнам; 11 в Иран; 7 в Русия и Камерун; по 6 в Бахрейн и Азербайджан; петима в Сирия и в Бруней, Руанда и Мароко по четирима.

Комитетът ревизира списъка за 2018 г. от 251 на 255 задържани журналисти.

Базираната в Ню Йорк организация е помогнала за освобождаването на най-малко 80 журналисти по света от основаването си през 1981 г.