В сряда главният пратеник на Пекин в ЕС постави под въпрос призива на Запада да помогне на Украйна да постигне "пълна победа" в навечерието на евентуалното пристигане на украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, пише "Политико".

Фу Конг, китайският посланик в ЕС, също разкритикува блока за "ерозия" на ангажимента му по отношение на Тайван, като предупреди "висши служители от институциите на ЕС" да спрат да посещават самоуправляващия се остров.

Провокативните коментари на Фу относно Украйна и Тайван, две от най-чувствителните геополитически противоречия между Китай и Запада, идват в момент, когато китайският президент Си Дзинпин планира пътуване до Москва, според руското правителство.

Настоявайки, че "конфликтът" между Русия и Украйна е просто "неизбежна" тема за разговори, Фу каза, че иначе Пекин се радва на многостранно "традиционно приятелство" с Москва.

"Честно казано, ние сме доста загрижени за възможната ескалация на този конфликт", каза Фу на събитие, организирано от Центъра за европейска политика в Брюксел. "И ние не вярваме, че само предоставянето на оръжия действително ще реши проблема."

"Ние сме доста загрижени за хората, които говорят за спечелването на пълна победа на бойното поле. Вярваме, че правилното място би било на масата за преговори", добави Фу.

Забележките му идват в същия ден, когато Зеленски посещава Лондон, първото му пътуване до Западна Европа, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване преди почти година. POLITICO съобщи, че Зеленски - на коготто според неговите помощници Си никога не е приемал обажданията, докато китайският лидер вместо това се е срещал или звънял на Путин многократно през последната година - също е планирал посещение в Брюксел в четвъртък, преди провал на комуникациите на ЕС да поставят пътуването под съмнение.

Идеята за "пълна победа" на Украйна беше най-гласно подкрепена от балтийските и източноевропейските страни. Френският президент Еманюел Макрон обеща подкрепа за "победата" за Украйна.

Но следвайки линията на Си, Фу каза, че "загрижеността за сигурността и на двете страни" - Украйна, както и Русия - трябва да бъдат взети предвид.

Фу също отхвърли сравнението между Украйна и Тайван, но и двете страни са изправени пред военни заплахи от съсед с ядрено оръжие.

"Трябва да заявя предварително, че украинската криза и въпросът с Тайван са две напълно различни неща. Украйна е независима държава, а Тайван е част от Китай", каза той. "Така че няма сравнение между двата въпроса."

Той продължи да критикува отношението на ЕС към въпроса с Тайван. "В днешно време виждаме, че има известна ерозия на тези основни ангажименти. Виждаме, че парламентаристите, а също и висши служители от институциите на ЕС също посещават Тайван", каза той.

Европейската комисия не е публикувала никакви подробности от посещението на свои служители в Тайван. Европейската служба за външна дейност, дипломатическата служба на ЕС, не е отговорила на искане за коментар.

Ако ЕС подпише инвестиционен договор с Тайван, Фу каза, че това "фундаментално ще промени... или ще разклати основата" на отношенията между ЕС и Китай. "Толкова е сериозно."