Китайският външен министър Ван И призова за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и допълни, че Китай вече явно осъди последния тест за изстрелване на ракети от Северна Корея, съобщава Ройтерс.

"Що се отнася до скорошното изстрелване на ракетите в Северна Корея, което отново е в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, Китай вече ясно изрази нашата опозиция", съобщи Ван И на пресконференция в Пекин.

"В същото време призоваваме и всички страни да не предприемат действия, които да доведат до ескалация на напрежението", коментира той на регионални срещи в Манила.

КНДР се похвали в събота, че е проведен още един успешен тест за междуконтинентална балистична ракета, която доказва своята способност да удари САЩ.

САЩ засекли необичайна активност на севернокорейски подводници

САЩ засекли необичайна активност на севернокорейски подводници

Северна Корея има около 70 подводници

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън, който също присъства на регионалния форум на АСЕАН в Манила, се очаква да настоява Китай и други страни в региона да предприемат по-строги действия срещу Северна Корея.

Във вторник Тилърсън повтори, че Вашингтон се е опитал да убеди Северна Корея да се откаже от програмите си за ракети и ядрени оръжия чрез мирен натиск и че не е търсен колапс на режима на Ким Чен-ун.

Ван допълва, че се надява всички страни да се движат напред чрез диалог, за да намерят бързо решение, което да е насочено към проблемите, свързани със сигурността.