Китай не желае търговска война с Европейския съюз. Това заяви премиерът на Държавния съвет на Китай Ли Къцян на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел след преговори в Пекин, цитиран от ТАСС.

Канцлерът е на официално посещение в Китай. По време на визитата Меркел прие участие в двустранни междуправителствени консултации.

Китай изпълни ангажиментите си за присъединяване към Световната търговска организация. Какво е необходимо сега – другите страни да си изпълнят поетите ангажименти, добави Ли Къцян.

Не искаме търговска война, защото няма ползи за никого, добави премиерът на Китай.

Той еднозначно се изказа против предприемане на мерки за едностранен търговски протекционизъм.

От своя страна Меркел призова за продължаване на преговорите за предоставяне на Китай статут на пазарна икономика. Тя поясни, че по-рано Германия се е обявила в подкрепа на това решение, но „Китай все още трябва да поработи над това”, в частност в областта на по-голямо откриване на пазара за потребление.

По-рано Ли Къцян каза на преговорите, че Китай се надява съвместно с Германия да помогнат за стимулиране на ръста на глобалната икономика и мира и стабилността по света.

Канцлерът също подчерта важността на върховенството на закона в Китай като основа за сътрудничество с Германия, цитирана от ДПА.

"Винаги е важно нашите компании и нашите проекти за сътрудничество да имат здравословна среда, основана на закона. Диалогът за върховенството на закона, както и диалогът за човешките права са от голямо значение. Това се отнася за голям брой законови сфери, включително за потребителите и държавните институции", изтъкна тя.