Китай не се опитва да измести САЩ. Това увери китайският външен министър Ван И, цитиран от АФП.

Министърът отхвърли опасенията относно световните амбиции, но намекна, че ще има последици за държавите, които не следват установената линия по казуси като Тайван.

Китай ще отвърне, ако САЩ започнат търговска война

Китай ще отвърне, ако САЩ започнат търговска война

"Търговските войни никога не са правилното решение"

Обещавайки, че Китай няма желание да "замени Съединените щати" на световната арена, Ван И каза, че пътят на азиатската държава е "напълно различен от този, по който вече са поели традиционните големи сили".

"Колкото повече Китай се развива, толкова повече може да допринесе за света", изтъкна външният министър на пресконференция.

Брифингът се проведе на фона на ежегодно заседание на парламента на Китай, на което участват 3000 членове. На сесията се очаква президентът Си Дзинпин да си гарантира безсрочен мандат. Но амбициите на Си не се свеждат само до Китай. Той ясно показва визията си Китай да заеме централна роля в световните дела - позиция, която отразява китайското име: "Средното царство", коментира АФП.

Ван И отбеляза, че Пекин е решен да защити мира и стабилността в Южнокитайско море. Според него проблемът е заради "чужди сили", които "изпращат напълно въоръжени бойни кораби и изтребители в Южнокитайско море, за да показват военната си мощ", имайки предвид САЩ, Великобритания и Австралия.

Въпреки че Китай не признава Тайван за независима държава, Ван И отговори на въпроси за отношенията на Пекин с острова, предупреждавайки, че тайванското правителство трябва да мисли като Китай, ако иска "мирно развитие".