Пекин "никога няма да допусне" отделяне на Тайван от Китай, обяви говорител на ведомството, отговарящо за тавайнските дела.

Коментарът е в отговор на изявлението на президента на Тайван Цай Ингвен, която встъпи в длъжност за втори мандат.

Тайван сряза Китай, отхвърля принципа "една страна, две системи"

Тайван сряза Китай, отхвърля принципа "една страна, две системи"

Тази политика е "наложена" на Тайван от правителството на Китай

Китай разглежда острова като част от територията си и многократно подчертава, че целта е обединение с континенталната част на страната. Пекин дори заплашва да прибегне до използване на военна сила, ако е необходимо.

Говорителят подчерта, че Китай има "достатъчно възможности да защити националния суверенитет и териториалната цялост", информира АФП, позовавайки се на "Синхуа".

Пекин "никога няма да допусне сепаратистки действия или външни сили да се намесват във вътрешната политика на Китай", поясни говорителят и добави, че Китай е склонен да "създаде широко пространство за мирно обединение", но "няма да остави място за всички форми на сеператистки действия за тавайнска независимост".

Говорителят каза още, че Китай се придържа към принципите на "мирно обединение" и "Една държава, две системи", имайки предвид политическата рамка, използвана при управлението на полуавтономния град Хонконг.

Цай Ингвен е нападана от Пекин, защото тя разглежда Тайван де факто като независима държава и като страна, която не е част от "един Китай".