След като заплаши с ответни мерки, ако президентът на САЩ наложи търговски мита, китайските лидери трябва да решат дали вдигнатите от Доналд Тръмп тарифи върху вноса на стомана и алуминий са оправдани за започване на търговска война, която може да засегне достъпа до един от най-големите пазари за Китай, съобщава АП.

Тръмп въвежда мита върху вноса на стомана и алуминий

Тръмп въвежда мита върху вноса на стомана и алуминий

25% за стоманата, 10% за алуминия…

Вчера стана ясно, че САЩ планират да наложат 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий. Регистриран е спад на азиатските пазари на фона на коментарите за "търговска война".

В същото време Китай призова САЩ да покажат "сдържаност" по отношение на протекционистката политика в търговията, информира АФП.

Ще отговорим на "несправедливите" мита на САЩ, закани се Брюксел

Ще отговорим на "несправедливите" мита на САЩ, закани се Брюксел

"Протекционизмът не може да бъде отговор на нашия общ проблем"

През февруари търговското министерство на Китай призова САЩ да прекратят прекомерния протекционизъм при търговията на стомана. Пекин подчерта също, че ще се противопостави на американската политика, наричайки я "неразумна".

Китайските лидери ще решат дали да подкрепят заплахите с действия, въпреки че има риск да ограничат достъпа си до пазара на САЩ.

СТО: Всеки един момент може да избухне търговска война

СТО: Всеки един момент може да избухне търговска война

Изкушението да се затворят границите и да се погледне навътре е по-голямо

Според експерти Китай ще отговори, защото не иска да бъде възприеман като слаб, но като цяло ще е въздържано, тъй като не иска да бъде възприеман като страна, която възпрепятства международната търговска система.

Пекин обвинява администрацията на Тръмп, че подкопава световните регулации в търговията.

Япония и Южна Корея, съюзници на САЩ и големи износители на стомана и алуминий, заявиха, че ще поискат да бъдат изключени от вдигането на митата, което Тръмп оправдава на база национална сигурност.