САЩ "сериозно възпрепятстват" борбата за контрол на глобалните емисии. Това предупреждение отправи Министерството на външните работи на Китай, предаде АФП.

Пекин се опитва да се позиционира като световен лидер в борбата с климатичните промени.

Оттегляйки се от международни споразумения за намаляване на въглеродните емисии, САЩ се провалиха в "задълженията си да ограничат количеството емисии и отказват да предприемат минимални действия за защита на Земята", каза говорител на китайското външно министерство.

Си Дзинпин: Китай няма намерение да води студена или гореща война

Си Дзинпин: Китай няма намерение да води студена или гореща война

Иска да разрешават спорове чрез диалог и преговори

Вчера китайският президент Си Дзинпин обяви пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк чрез видеовръзка, че Китай си е поставил за цел пикът на емисиите да е преди 2030 г. и страната да стане въглеродно неутрална до 2060 г., информира Би Би Си.

Съобщението се разглежда като значима крачка в борбата с климатичните промени. Китай е най-големият източник на въглероден диоксид, отговорен е за 28% от световните емисии.

Китайският държавен глава призова всички държави да се насочат към зелено възстановяване на световната икономика.

"Целта ни е емисиите на въглероден диокдис да достигнат пик преди 2030 г. и да постигнем въглеродна неутралност преди 2060 г.", обяви той. До този момент Пекин заявяваше, че ще се постарае пикът да е до 2030 г. най-късно, но отказваше да се обвърже дългосрочно.

Емисиите от Китай продължиха да се увеличават през 2018 г. и 2019 г., макар че светът започна да изоставя изкопаемите горива.