Министерството на външните работи на Китай потвърди, че президентът Си Дзинпин ще обсъди с върховния лидер на КНДР Ким Чен-ун как Северна Корея и Южна Корея могат да разрешат различията на полуострова като търсят политическо решение, съобщават местни медии.

Вчера китайска медия съобщи, че Си Дзинпин ще посети КНДР в четвъртък и петък. Това ще е първата визита на китайски президент в Северна Корея от 2005 г.

Първа визита на китайски президент в КНДР от 14 г.

Първа визита на китайски президент в КНДР от 14 г.

Дзинпин ще е на държавно посещение в Пхенян в четвъртък и петък

Говорителят на министерството поясни, че страната му "ще настоява за постигане на нов напредък в намиране на решение в политическия процес, отнасящо се до въпроса на Корейския полуостров". Представителят също потвърди, че Ким Чен-ун и Си Дзинпин ще отпразнуват 70 г. от установяване на дипломатическите отношения между двете държави.

По-рано от Синия дом (президентството на Южна Корея) обявиха, че не е нужно президентът на Южна Корея Мун Дже-ин да се среща с Ким преди той и Си да отидат на Г-20 в Осака следващата седмица. Мун отбеляза, че би искал да се срещне с лидера на КНДР преди да проведе разговори с американския президент Доналд Тръмп по време на тура му в Североизточна Азия.