Китайска държавна телевизия излъчи редки кадри от лабораторията в основата на конспиративните теории за коронавируса. С репортажа правителството на Китай се опитва да опровергае твърденията, че лабораторията е източникът на пандемията от коронавирус, информира АФП.

Шефът на лабораторията в Ухан: Няма доказателства коронавирусът да е създаден от човек

Шефът на лабораторията в Ухан: Няма доказателства коронавирусът да е създаден от човек

Институтът по вирусология в Ухан няма намерение и възможностите да проектира и изгради нов коронавирус

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и други американски политици многократно намекнаха, че вирусът може да е излязъл от Института по вирусология в Ухан или че е умишлено създаден в лабораторията.

Смята се, че излъчените от държавната телевизия CCTV кадри в лабораторията P4 - силно опасни патогени Клас 4 - са първите от откриването й през 2017 г. Лабораторията е към института.

Но не се разкрива нова информация за работата на лабораторията. Репортажът включва няколко кратки кадъра в реалните лабораторни зони. Отбелязва се, че протоколите за безопасност не позволяват по-голям достъп.

Репортажът предимно се фокусира върху опровергаване на конспиративните теории, че коронавирусът е излязъл от лабораторията.

"Не е имало инциденти с изтичане на патогени или заразяване на хора" в лабораторията, увери директорът на Националната лаборатория по биобезопасност Юан Джиминг. Според него заради страхове и чувство на безпомощност, а също и заради липса на информация много хора естествено биха свързали епицентъра на заразата с най-близката лаборатория. По думите му, когато научат повече за ситуацията и лабораторията, подозренията ще се разсеят.

Учени смятат, че коронавирусът е от прилепи и може да се е прехвърлил върху хората от животно посредник.

Китайските власти предполагат, че вирусът е тръгнал от пазар в града, където се продават диви животни.

Този уикенд Световната здравна организация изпраща експерти в Китай, които ще положат основата на разследване на животинския произход на новия коронавирус.

Юан Джиминг отбеляза, че някои вероятно гледат на лабораторията като на "тайна черна кутия", но всъщност е "много открита и прозрачна". Той се надява лабораторията да се превърне в "платформа за международен обмен и повече чужди учени да работят в нашата лаборатория".