Китай отвърна по необичайно твърд начин след критика на Държавния департамент на САЩ относно спазването на правата на човека от Пекин, информира "Ройтерс".

Азиатският гигант конкретно нападна САЩ за убийствата с огнестрелно оръжие, расовата дискриминация и медийната свобода.

Държавният департамент публикува годишния си доклад за практиките в държавите относно правата на човека. Държавният секретар Майк Помпео съобщи за нарушения в Иран, Южен Судан, Никарагуа и Китай. Но Помпео подчерта, че Китай е в друга категория що се отнася до нарушаването на правата на човека.

Майкъл Козак, ръководителят на бюрото за демокрация и правата на човека към департамента, коментира, че действията срещу уйгурите в Китай са нещо, което не е виждано "от 30-те г. на XX век", очевидно има предвид политиката на нацистите и на Йосиф Сталин.

Говорител на китайското външно министерство заяви, че докладът на САЩ е изпълнен с "идеологически предразсъдъци" и безпочвени обвинения. Представителят добави, че Китай ще внесе официално оплакване срещу Вашингтон.

Китай напълно гарантира правата на човека и е отчел много постижения, поясни говорителят и посъветва САЩ внимателно да погледнат дали спазват правата на човека в собствената си страна и първо да се погрижат за делата си. Пекин обвини Вашингтон в двойни стандарти, като посочи високия процент на убийства с огнестрелни оръжия, расовата дискриминация и липсата на медийна свобода в САЩ.

"Медийната свобода е под безпрецедентна атака", подчертава Пекин и изброява случаи със задържани репортери в САЩ.

Правителството на САЩ продължава публично и яростно да обвинява медиите и журналистите в създаване на "фалшиви новини" и създава атмосфера на вражда и сплашване, подчертава Китай и цитира информация на медии като Reuters, BBC, Newsweek и Washington Post, които представят доказателства за нарушения на правата на човека в САЩ.