Малък китайски цивилен самолет e прелетял много близо до отдалечен, контролиран от Тайван остров до китайския бряг, съобщават Ройтерс, позовавайки се на тайванското министерство на отбраната.

Случаят е от по-рано този месец.

Според ведомството маневрата може да означава, че Китай опитва нова стратегия, за да тества реакциите на Тайван.

През последните две години островната държава се оплаква от навлизане на китайските военновъздушни сили в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван край югозападното и южното крайбрежие.

Министерството на отбраната твърди, че на 5 февруари самолетът е прелетял много близо до Донгин, част от архипелага Мацу край бреговете на китайската провинция Фудзиен. Става въпрос за китайски цивилен Y-12 - лек двумоторен самолет.

Тайван настръхна срещу поредна провокация на китайските ВВС

Тайван настръхна срещу поредна провокация на китайските ВВС

39 китайски самолета са навлезли в територията на островната държава

Направихме предварителна преценка и не можем да изключим, че те (Китай - бел. ред.) използват цивилни самолети, за да тестват ответните реакции на нашите военни, заяви говорителят на тайванското силово министерство Ши Шун-уен.

Министерството уточнява, че самолетът е влязъл в зоната за отбранителна реакция на Тайван, но не и в нейната територия от архипелага Мацу, която обхваща водното и въздушното пространство, простиращо се на 6 км от бреговата линия на Тайван. 

Тайван се очерта като ключов фактор в обтегнатите отношения между Китай и САЩ, най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия на острова въпреки липсата на официални дипломатически отношения.

ВВС на Тайван провеждат учения за прехващане на китайски самолети

ВВС на Тайван провеждат учения за прехващане на китайски самолети

Тайван се готви за война с Китай

Тайван настоява, че е независима държава и се зарича да защитава своята свобода и демокрация. Китай редовно определя острова като най-чувствителния въпрос в своите отношения със САЩ.

Въпреки че САЩ признават само единен Китай, те са задължени по закон да предоставят на Тайван средства за защита и отдавна следват политика на "стратегическа неопределеност" относно това дали ще се намесят военно, за да защитят Тайван в случай на китайско нападение.