Mingyang Smart Energy Group, като най-големият производител на вятърни турбини в Китай, планира да създаде първия си европейски производствен център в Шотландия, с цел доставка на оборудване за вятърни паркове в Северно море. Това съобщават от The Scotsman.

Предложението на Mingyang е било сред осемте проекта за възобновяема енергия, повишени в "приоритетен" статут от шотландското правителство по схемата, известна като Стратегически инвестиционен модел (SIM). Чрез нея се планира изграждането на серия от вятърни паркове в Северно море, известни общо като ScotWind. По данни на The Scotsman планираните вятърни паркове биха генерирали до 28 гигавата енергия, след като бъдат завършени към 2030 г.

Проектът ScotWind е резултат от търг на площи на морското дъно, който се е провел преди две години. Сред спечелилите компании са BP, Shell, SSE Renewables, датската група Orsted, Marubeni от Япония и ESB от Ирландия.

Към момента Запада е изявил опасения спрямо Китай и доставките на технология за възобновяеми енергийни източници. Във вторник Европейската комисия започна ново разследване на китайските вятърни турбини, разположени в Испания, Гърция, Франция, Румъния и България.

Стюарт Макдоналд, депутат от Шотландска национална партия (SNP) и член на Интерпарламентарния алианс за Китай, заяви: "Ако се окажем в ответна ситуация с Китай, има ясен риск за нашия енергиен сектор. В момента практически няма дискусии в шотландското правителство, шотландския парламент и държавната служба за това каква трябва да бъде китайската стратегия."

"Търговията и бизнесът между Китай и други страни винаги се извършват в рамките на разпоредбите на Световната търговска организация и при спазване на съответните правила и закони. Сътрудничеството е взаимноизгодно. Протекционизмът, преувеличаването на загрижеността за сигурността и политизирането на бизнес въпроси само ще попречат на нормалния обмен и сътрудничество", заявиха от китайското консулство в столицата Единбург.

От The Scotsman припомнят още, че през 2021 г. Mingyang е подписала меморандум за разбирателство с бившия министър на международната търговия на Великобритания за изграждане на първата британска фабрика за сглобяване на турбини.

Румъния одобри проектозакон за офшорна вятърна енергия в Черно море

Румъния одобри проектозакон за офшорна вятърна енергия в Черно море

Очаква се първите количества офшорна вятърна енергия да влязат в системата след 8 години